ЛАНДШАФТ

Складаємо схему посадки рослин на ділянці

Які рослини та в яких місцях вирощувати на ділянці? Зелені насадження змінюють навколишній світ і тим самим впливають на наш психологічний стан, а ще квіти, трава, чагарники та дерева створюють певний мікроклімат у будинку, впливаючи на фізичне здоров’я людини.

Використання рослин у ландшафтному дизайні треба починати планувати в січні або лютому, щоб до початку посадкового сезону точно знати яке насіння і саджанці знадобляться. Заздалегідь розроблена посадкова схема допоможе заощадити час, гроші та буде гарною підмогою для досягнення власних цілей у облаштуванні житлового простору.

Планування ділянки починається з креслення на папері

Зручний сад та город починається на папері. Розглянемо 5 кроків для планування розташування рослин у ландшафтному дизайні.

Складаємо список рослин, які подобаються візуальні або потрібні з інших причин на ділянці.
Схематично малюємо план ділянки на папері, обов’язково позначаючи: паркан, гараж, господарські будівлі, стежки тощо. Відзначаємо сторони світла і враховуємо, що між групами рослин має бути простір, рослини не повинні бути кучно посаджені. Добре, якщо на схема буде відзначено напрямок переважних вітрів.
Плануючи вирощувати нові рослини, проконсультуйтеся з фахівцем або знайдіть інформацію в інтернеті.
Розміщуючи рослини на ділянці враховуйте характер використання даної зони, якщо вона призначена для відпочинку – розташовуйте відповідні рослини; якщо це зона приготування їжі – тут доречна інша зелень тощо.
Враховуємо сумісність рослин, деякі рослини пригнічують сусідів по грядці.
Враховуємо рельєф та сторони світла

Розташування будинку та додаткових будівель має враховувати сторони світла та напрями панівних вітрів. Про це треба думати і при плануванні розташування дерев, чагарників, квітів, альпійської гірки і таке інше.

Кожна ділянка індивідуальна і прагнення у людей різні, тому не можна дати універсальну пораду, де і в якій кількості повинні знаходитися рослини. Обмежимося ключовими порадами.

У низинах і ярах ґрунт довго зберігає вологу і ґрунтові води тут ближче до поверхні, на таких ділянках треба садити рослину не бояться вогкості та нестачі світла.
Підняті зони ділянки, схили пагорбів, піддаються впливу вітру, який швидко висушує та виснажує ґрунт. Навколо пагорбів доцільно вирощувати чагарники та дерева – вони зберігати ґрунт від вивітрювання та висушування.
На схилах ярів і пагорбів посадки треба виконувати у вигляді терас поперек напряму схилу.
Якщо більша частина ділянки розташована в низині або ґрунтові води розташовані близько (постійно сирий ґрунт) – грядки треба розташовувати з півдня на північ. При такому плануванні сонце максимально прогріватиме і підсушуватиме грунт.
Якщо ділянка знаходиться на височини, грунт піщаний і легкий – грядки розташовуйте зі сходу на захід. При такому плануванні тінь, що відкидається рослинами, збереже вологу в грунті і сприятиме рівномірному прогріванню ділянки.
На північній стороні ділянки корисніше розміщувати дерева і густі чагарники – вони вбережуть вас та інші рослини від північного вітру.
Південна сторона розрахована на теплолюбні та стійкі до нестачі вологи рослини.
Плануємо форму та ширину грядок
Форма грядок залежить від кількох факторів:

розмір майбутніх рослин;
розмір та форма ділянки;
зручний доступ до рослин для обслуговування;
особливості ландшафтного дизайну;
оптимальний розмір грядок завширшки від 60 см. до 1 метра.
Плануючи розмір грядок, враховуйте такі фактори.

Для низьких ділянок з високим розташуванням ґрунтових вод треба робити насипні грядки, відгороджені від стежок. Відгороджувати можна будь-якими підручними матеріалами: дошка, шифер, цегла і таке інше. Роблячи насипні грядки можна легко і швидко поліпшити якість грунту.
Доріжки між грядками треба робити максимальні широкі.
Враховуємо вплив рослин одна на одну

Comments are closed.