ЛАНДШАФТ

Прикрашаємо сходи

Сходи в будинку або на дачі найчастіше розглядають лише як зв’язуючу ланку між поверхами. І даремно!
Адже вона чудово підходить для вирощування кімнатних рослин, які виграшно наголошують і прикрашають цю деталь інтер’єру.

Прикрасити високі стіни та незграбні форми сходів зовсім не просто. Проте цілком можна.

І не варто забувати, що, крім функціонального значення, сходи можуть мати і декоративне, будучи досить помітною деталлю інтер’єру, яка відразу впадає у вічі.

Вибір стилю
За допомогою кімнатних рослин на сходах неважко створити безліч оригінальних композицій різних кольорів та форм.

Рослини можна виставити прямо на сходах, підібравши контейнер залежно від наміченого стилю приміщення.

Суворому стилю, наприклад, відповідають керамічні горщики, сільському — плетені кошики, сучасному — вази з фарфору, а старовинному — мідні глеки.

Кольори рослин повинні відповідати кольору шпалер, візерунку фризу чи стінних панелей.

Для сходів зазвичай підбирають рослини з густим листям:

Папороть. М’яке опушене листя кролячих лапок, широке листя аспленіуму, овальне листя адіантуму і пеллеї утворюють густі зарості, що віддають перевагу розсіяному світлу.

Фікус. На широкому світлому сходовому майданчику чудово виглядають великі багаторічні рослини: наприклад, каучуконосний фікус і фікус Бенджаміна.

Корділіна. «Помилкова пальма», або драконове дерево, з деревоподібним стеблом і щільним шкірястим листям любить гарне освітлення далеко від полуденних променів сонця.

Вирощують її на окремих сходах плі поруч з іншими рослинами на сходовому майданчику.

Плющ. Кучеряві плющі віддають перевагу яскравому розсіяному світлу. Їх добре пустити з боків відкритих сходів.

Синдапсус. Строкате листя і повітряне коріння цієї кучерявої рослини ідеально виглядають на 2-метровому, покритому мохом стовпі біля стіни сходів.

Безпека
Планувати композиції для сходів слід так, щоб ними можна було вільно ходити.

Не захаращуйте сходи, адже рослини не повинні заважати швидкому переміщенню по ній у разі потреби.

Однак, навіть з огляду на це, практично будь-які сходи можуть вмістити хоча б один ряд середніх контейнерів уздовж стіни прольоту.

Рослини та форма сходових прольотів

Для закритих прольотів, оточених стінами, зазвичай підбирають кілька тіньовитривалих плі тінелюбних рослин. Такі прольоти часто набагато інші, тому розвернутися ними особливо ніде.

Більш просторі відкриті прольоти можна прикрасити кучерявими рослинами, задрапірувавши ними стійки одно-або двосторонніх перил або краю прольоту. Самі перила драпірувати не треба.

Складні прольоти, що включають одну або більше майданчиків, також відмінно підходять для розміщення великих композицій або поодиноких видів, на зразок пальми або юкки.

Прикраса майданчиків
Майданчики деяких прольотів іноді обладнують вікном, на широке підвіконня якого встановлюють внутрішній ящик з кучерявими або квітковими рослинами.

На яскраво освітлене підвіконня можна також виставити вазони з кактусами.

Рослини та протяги
Підбираючи рослини для сходів, слід враховувати, що навіть у сходових «криницях» будинків із центральним опаленням висока ймовірність виникнення протягів, особливо коли одночасно відчиняють на різних поверхах двері чи вікна.

Comments are closed.