ЛАНДШАФТ

Як правильно упорядкувати земельну ділянку?

Зараз після завершення травневих свят у розпалі сезон дачних робіт. Про те, як правильно упорядкувати ділянку біля свого будинку та про особливості ландшафтного дизайну розповідає Катерина Ларіонова.
Припустимо, людина купила або збудувала будинок і хоче упорядкувати ділянку. Традиційне питання: з чого йому розпочати і який має бути план робіт?

Ще до того, як будинок придбаний, коли людина вибирає ділянку, вона повинна мати геопідоснову або топозйомку ділянки. Це документ, з яким доведеться працювати будівельникам, архітекторам, ландшафтним дизайнерам та іншим фахівцям багато разів у різних ландшафтних роботах. Такий документ насамперед дозволяє визначити ухил землі. Це важливо, тому що коли, наприклад, навесні тане сніг, вся вода стікає під певним ухилом, і, якщо не враховано рельєф, вона може стікати додому і розмивати фундамент.

Весь ландшафтний дизайн будується на земляних роботах, і якщо такого документа немає, треба виправляти ухил вручну, замовляти зйомку, інакше рослини, які ви посадите у себе на ділянці, з великою ймовірністю можуть загинути.

Який наступний крок?

Далі людина повинна зрозуміти, що в неї буде сад, газон з чагарниками без саду, город, овочеві грядки тощо, оскільки всі ці рослини вимагають певних умов. Місце для них на ділянці добре може визначити ландшафтний дизайнер. Коли будинок уже збудовано, не завжди за фактом його розташування на ділянці можна все передбачити. Отже, від самого початку, ще до будівництва будинку, треба визначитися, який благоустрій та ландшафтне оформлення буде на ділянці, і на стадії проектування донести це до ландшафтного дизайнера.

Краще коли ландшафтний дизайнер працює у парі з архітектором – як правило, архітектор може й порекомендувати гарного ландшафтного дизайнера.

А як часто замовники так продумано із самого початку роблять проект ділянки разом із ландшафтним дизайнером?

На жаль, рідко. На цьому намагаються економити, що виливається в те, що зрештою людям багато разів доводиться пересаджувати рослини, якщо ті ще не загинули.

Що робити після того, як людина визначилася з цілями?

Після того, як є перелік цілей, об’єктів ландшафтного дизайну, треба, щоб грамотно було проведено підготовчі земельні роботи. Це найдорожчий етап. Такі роботи включають, перш за все, дренаж – відведення води від ділянки і вивіз дерну (дерн – густо зарослий травою, скріплений корінням багаторічних рослин верхній шар грунту). Потім, нанесення родючого ґрунту. І, зрештою, правильну інсоляцію – природне освітлення ділянки протягом дня.

Як правило, цей процес займає пару-трійку місяців. Тому щоб до кінця літа був парк, до кінця квітня – початку травня треба розпочинати земельні роботи. Протягом літа ця земля ставатиме родючішою, і тоді наприкінці серпня можна посадити рослини. Від голої землі до упорядкованої ділянки має пройти щонайменше 4-5 місяців.

Де людина, яка тільки-но починає знайомитися з ландшафтним дизайном, може набратися досвіду?

Людині в результаті самому треба буде за парком стежити, і треба розуміти, скільки грошей буде потрібно щорічно на підтримку парку в хорошому стані. Ну а у кого є можливість, за кордоном обов’язково варто побувати у великих публічних парках у великих містах: садах Боболі (Флоренція), парку Тюїльрі та Версалі (Париж), Ріджентс парку та Кью Гарденз (Лондон).

Який наступний етап після того, як зроблено земляні роботи, і людина отримала інформацію про рослини?

Треба довіритися професіоналам та дозволити їм творити. Хочу відзначити, що ландшафтний дизайнер може в результаті порекомендувати садівника, тому що важлива не лише концепція, а й подальша її підтримка у хорошому стані протягом багатьох років.

Які елементи Ви можете порадити на ділянці?

Дуже важливо, щоб благоустрій ділянки містив правильне покриття доріжок. Я раджу прокласти зручні для себе стежки і зробити укріплене покриття з красивим оформленням.

Наступний елемент – це лавочки, лавки, але вони потрібні, якщо ділянка велика. Втім, якщо від початку місце для лавочки не передбачено, вставити її потім, в зручному і красивому куточку ділянки, буває складно.

Добре, коли на ділянці є альтанка та пергола. Але треба бути обережними, тому що взимку у нашій смузі випадає багато снігу, а чистити дахи, як відомо, дуже важко. Отже, треба враховувати специфіку наших снігових зим. Але взагалі – альтанка, можна сказати, знаковий споглядальний елемент.

А що не рекомендуєте робити на ділянці?

Не рекомендую робити ставки і фонтанчики, тому що реально в нашому кліматі функціонують вони 2-3 місяці на рік, решта часу це заболочене місце, де заводяться жаби, комарі та мухи. Таких елементів важко доглядати, особливо взимку. Якщо у Вас маленька ділянка, краще там не викопувати канавок.

Comments are closed.