ЛАНДШАФТ

Ландшафтний мінімум: з чого розпочати?

Йде весна, ось-ось почнеться дачний сезон і виникне спокуса заїхати в розплідник чи гіпермаркет, щоб придбати черговий хвойник чи садову скульптуру. До чого приведе розміщення всіх цих елементів ландшафтного дизайну, якщо ви не маєте плану? Швидше за все, із усіх садово-паркових стилів вийде один – занедбаний сад.

План і сценарій будуть потрібні, якщо ви маєте намір запросити спеціаліста з ландшафтного дизайну (вони стануть предметом переговорів) або якщо хочете займатися дачною творчістю самостійно. Вони знадобляться незалежно від того, чи йдеться про новий, не зворушений лопатою шматок землі, будинок з ділянкою в котеджному селищі, або бабусиних шести сотках з дочкою.

Для бажаючих освоїти ази ландшафтного дизайну випущено чимало пристойних видань, більшість із яких – перекладні. Проблема тільки в тому, що імпортні книги з ландшафтного дизайну, як правило, адресовані власникам крихітних садків, а російські хлібороби-початківці воліють освоювати просторі території. До того ж основна проблема європейських ділянок – виснажені ґрунти, а в наших краях лісів та боліт стільки природного гумусу, що хоч на експорт відправляй. У цьому випадку освоєння ділянки без плану та сценарію розвитку території – тим паче гроші на вітер. Тільки спланували та облагородили один кут і одразу ж завалили інший. Розчистили лісок на ділянці від сухостою, а звільнений від мульчі грунт заростає бур’яном. З чого починати?

Чи є у вас план?
В арсеналі ландшафтних дизайнерів чимало комп’ютерних програм, що дозволяють розробляти проекти та розглядати їх у будь-яких проекціях. Але це – для професіоналів. Якщо предмет нашої уваги – один-єдиний сад, ми категорично не рекомендуємо з ними розважатися: віртуальне проектування затягує. “Повернутися на землю” буде важко. Зокрема, ландшафтний дизайнер Ольга Воронова, автор книг та численних публікацій з ландшафтних робіт для новачків, рекомендує при складанні таких проектів користуватися міліметровим папером та калькою. Найнаочнішим буде проект, створений у масштабі 1:100 (один метр на території відповідає сантиметру на папері) за допомогою кальки та набору олівців.

Попередньо зробіть фотосесію ділянки, щоб зняти проблемні куточки: сфотографуйте валуни, групи дерев, перепади рельєфу, споруди. Потім із правовстановлюючих документів перенесіть на папір план ділянки. Не забудьте позначити сторони світла. Позначте будівлі, особливості рельєфу (впадини, піднесення, канави, ухил). Знаходиться на суміжних територіях – ліс, водоймища, дороги, споруди сусідів. Але, склавши такий план, не поспішайте розпочинати проектування. За ділянкою доведеться спостерігати: виявити теплі, холодні та заболочені місця, простежити рух тіней протягом дня. Спостерігаючи за тінями від будівель, нанесіть їх на план штрихами, що перехрещуються (ранок – день – вечір). Так ви виявите зони легкого затінення, також ті, де взагалі не буває сонця. Все це стане в нагоді, коли будете думати про розміщення спортмайданчика, дитячої ігрової зони, альтанки для вечірнього відпочинку.

Потрібно знати рівень ґрунтових вод та склад ґрунту. Для цього зробіть кілька неглибоких свердловин садовим буром. Зазвичай у різних кінцях ділянки – різна товщина родючого шару. Також у різних місцях спеціальними індикаторними смужками – вони продаються там, де торгують садовим інвентарем та посадковими матеріалами – проведіть експрес-аналіз кислотності ґрунту. Вона може бути кислою чи лужною, але в нашому регіоні переважають кислі. Дані про склад грунту, а також рівень грунтових вод важливі при складанні дендроплана і можуть змусити внести важливі поправки в проект. Наприклад, можливо, доведеться відмовитися від яблуневого саду в тій частині території, де ґрунтові води стоять високо (єдиний вихід у такому разі – садити плодові дерева на гірках).

Робота над проектом
Зібравши інформацію, проектуватимемо. При зонуванні зазвичай виділяють житлову зону – це основний будинок, гостьовий будиночок, літня кухня, внутрішній двір; зону відпочинку – це майданчик для барбекю, басейн, спортивний майданчик, регулярний парк, господарський – город, сарай, гараж, майстерню. Ми повинні відобразити їх на проекті у вигляді плям довільної форми, але вже не на міліметровому папері (на ньому вже й так вистачає), а на кальці. На іншу кальку нанесемо доріжки. Вони мають бути зручними та досить широкими, але їх не слід робити прямими, як стрілки: це буде красиво, тільки якщо у вас регулярний парк у кілька гектарів. Уникайте глухих кутів і прямих кутів, а доріжки об’єднайте в єдиний маршрут, щоб до будь-якої точки ділянки вели як мінімум два шляхи.

Comments are closed.