ЛАНДШАФТ

Угруповання кімнатних рослин

Солітер.
Солітером називають одиночну рослину, яку поміщають на віддалі від інших кімнатних рослин з метою привернення до неї особливої ​​уваги.
Одиночну рослину слід вибирати особливо ретельно, оскільки вона, по суті, є декоративним предметом, що конкурує з іншими елементами. Вибирають солітер, виходячи з наявності у нього одного або кількох нижче перерахованих якостей:

великого розміру;
надзвичайної форми;
цікавого забарвлення листя;
наявності дуже декоративних квіток.
Особливі вимоги пред’являються до зовнішнього вигляду горщика чи кашпо.
Солітерні рослини великих розмірів нерідко використовують ще й для того, щоб відокремити одну частину кімнати від іншої (наприклад, в залі “вітальню” від “їдальні”) або щоб заповнити порожнечу, що утворилася в кімнаті.
Як солітер можна використовувати фікус, пальми, хибні пальми, ліани (філодендрон, виноград, тунбергію, хойю, монстеру), ампельні рослини (зигокактус, колумнею, хдорофітум), ряболисті рослини (бегонію, каладіум, кодієум, кордиліну) декоративноквітучі рослини (гортензію, пеларгонію, цикламен)

Горщикова група
Горщикова група – це сукупність рослин, висаджених окремі горщики, але розташованих близько друг від друга. При цьому вона аж ніяк не є стихійним скупченням горщиків квітів. В основі групи горщиків лежать основні принципи угруповання, що дозволяють створити гармонійну композицію.
Порівняно з одиночним розміщенням горщикова група має низку переваг:
цікавий зовнішній вигляд (такий собі зелений оазис серед пустелі застиглих меблів);
полегшений догляд за рослинами (головним чином щодо поливу);
створення середовища з високою вологістю повітря, що дозволяє вирощувати ніжні тропічні рослини.

Для створення стандартної односторонньої горщика вибирають 4-12 квіткових горщиків з рослинами, що мають подібні вимоги до умов утримання (світла, температури і вологості повітря, поливу).
Основну масу групи утворюють декоративнолистяні рослини, які групують таким чином, щоб вийшов певний декоративний ефект. На передньому плані або серед масиву зеленого листя ставлять 1-2 горщики з декоративно-квітучими рослинами. На задньому плані зазвичай розміщують найбільш високі екземпляри з більш темним або більшим листям. Через відсутність таких, рослини заднього плану рекомендується доставити на підставки, що збільшують їх висоту. У горщиках можна використовувати і ампельні рослини, які зазвичай поміщають в середній частині групи і дозволяють гнучким звисаючим стеблам красиво обрамляти свій горщики, що стоять поруч.

Групова композиція не обов’язково має бути горизонтальною. У деяких випадках доречніше вертикальне розташування рослин, яке можливе завдяки спеціальним підставкам. Для створення вертикальної групи обов’язково використовуйте хоча б одну ампельну рослину або ліану. Вертикальні композиції зазвичай застосовують для оформлення кутів приміщення або розподілу кімнати на дві частини. Групову композицію можна успішно використовувати при оформленні підвіконня.

Кімнатний садок
У кімнатному садку рослини можуть бути висаджені в загальний контейнер або безпосередньо або в горщиках, поміщених у контейнер, наповнений ґрунтовою сумішшю. Як правило, в кімнатному садку рослини почуваються комфортніше, ніж у горщикових групах. Але з іншого боку, дана композиція має свої недоліки, до яких ставляться:
тіснота;
погана вентиляція;
небезпека захворювання чи ураження шкідниками великої кількості рослин одночасно.
Положення рослин у кімнатному садку можна покращити своєчасним проріджуванням, щоб рослини не заважали один одному рости. Щоб уникнути появи шкідників та хвороб, садок необхідно регулярно оглядати. Пагони, що загнили, і квіти своєчасно видаляють.

Всі рослини кімнатного садка повинні бути різноманітні за висотою, формою та забарвленням листя. При цьому слід враховувати відповідність розмірів рослин габаритам контейнера. Загальну висоту композиції визначає висота найбільшої рослини. При цьому слід уникати надто високих екземплярів. Основну масу садка становлять декоративнолистяні рослини, на тлі яких висаджують красиві квіткові екземпляри. При цьому в центр контейнера необхідно помістити горщик з тіньовитривалою рослиною, так як на його частку доведеться світла менше, ніж на рослини, висаджені по краях. Щоб пом’якшити незграбні контури контейнера, в садку рекомендується посадити ампельна рослина або ліану (плющ, традесканцію, карликовий фікус, зебрину).

Як контейнер для кімнатного садка можна використовувати будь-яку водонепроникну посудину достатнього розміру. Це можуть бути звичайна пластмасова скринька, квіткарка особливої ​​конфігурації, мідний таз, невелика миска (для садка з сукулентів або кактусів), дерев’яний ящик та ін. Внутрішні поверхні дерев’яного контейнера перед використанням необхідно обробити водонепроникним складом (але в жодному разі не креоз! .

Comments are closed.